Trebuie să recunosc: a durat mai bine de doi ani până când am spus “gata, vreau neapărat un Justus 95! Și obligatoriu cu peniță fină.”
Prima oară m-am minunat teribil când am testat un Justus 95. Era fascinant să văd cum se schimbă elasticitatea peniței. Eram în faza în care testam multe penițe flexibile, cumpăram stilouri flex. Așa că am vrut să văd ce poate și Justus. La vremea aceea aveam deja în colecție stilouri flex vintage, dar și un Pilot Elabo Soft-fine și un Pilot 742 cu peniță FA flexibilă. Comparam Justus cu acesta din urmă și îl depunctam pe primul, din păcate. Flexul de pe FA era imbatabil. Am zis pas la momentul respectiv.
Totuși, undeva în străfundul gândurilor mi-a rămas mecanismul lui Justus. Cum să faci o peniță și dură și flexibilă cu o singură răsucire a unui inel pe secțiune? Asta însemna să nu cari două stilouri cu tine sau să nu schimbi unitățile de peniță, așa cum făceam cu alte stilouri. Tot întorceam capul după Justus 95 când îl mai zăream întâmplător în vitrinele unor magazine din București.
De ceva vreme favorizam mult stilourile cu penițe extra-fine sau fine, cu precădere mărcile japoneze, renumite pentru acuratețea liniilor fine obținute cu penițele lor. Mi-am mărit considerabil colecția de stilouri Pilot pentru că, de fiecare dată când am cumpărat un model nou, experiența scrierii cu penițele lor este imbatabilă. Așa am ajuns să testez din nou un Pilot Justus 95 cu peniță fină.
În combinație cu cerneala care i se potrivește, iar asta depinde mult de gusturile fiecăruia pentru cerneluri mai uscate sau mai fluide, și bineînțeles cu hârtia preferată (Tomoe River și Clairefontaine se comportă incredibil de bine împreună cu acest stilou), Pilot Justus 95 oferă plăcerea absolută a scrisului fără efort. Feedbackul este destul de redus, penița alunecă bine cam pe orice hârtie, fie ea specială de scris sau hârtie obișnuită de copiator. Cu o cerneală saturată sau cu una care să ofere variația tonurilor, Pilot Justus 95 va alerga nestingherit pe foaie.
Pentru o linie fină, mai subțire și fără aport mare de cerneală puteți opta pentru poziția dură H (hard) a peniței. Pentru variațiune datorată presiunii diferite pe foaie și elasticității peniței, și un flux mai ridicat de cerneală, puteți muta cursorul la poziția elastică S (soft).
Sunt două variante de penițe, aurii si cromate. Penițele sunt în ambele cazuri din aur de 14k (marcajul este pe lateralul peniței) și se vor asorta cu accesoriile de pe corpul și capacul stiloului.
Stiloul este unul din gama medie superioară ca dimensiuni, dar bine balansat, se așază bine în mână. Eu personal prefer stilourile cu secțiunea cu diametrul mai mic, dar mă descurc bine cu construcția lui Justus 95. Vine echipat cu un convertor CON-70 care înmagazinează o cantitate suficientă de cerneală chiar și pentru cei pretențioși. Imaginația la scris să ai, că cerneală e destulă în stilou… 😜
Așadar, în orice variantă alegeți să scrieți, cu penița dură sau elastică, Justus 95 va face la fel ca orice stilou Pilot: va scrie din prima, fără erori, fără să rateze vreo linie, adică vă va încânta și îmbia să umpleți pagini întregi. Și cu siguranță va face și impresie! 😉 Bine, dacă vreți să lăsați audiența realmente uimită, combinați acest stilou cu o caligrafie cursivă învățată la Academia de Caligrafie. Rezultat garantat! 😉
Pentru cititorii din România care vor să își cumpere stilouri Pilot, găsiți produsele lor la unicul importator al #PilotPen în România, și anume firma Dacris, o echipă care are gusturi foarte bune când vine vorba de instrumente de scris de calitate. De altfel, o să mai vedeți aici produse din gama aceasta de stilouri pentru scriitorii documentați sau chiar pasionații de gama de lux. 😉
Spor la scris!