Am în colecția mea de stilouri tot felul de modele pe care de obicei imi doresc să le am cu mine, fie pentru că am nevoie să pot alege cu ce tip de peniță scriu, fie pentru că e bine să ai unul sau două stilouri de rezervă la anumite evenimente. Am tot căutat soluții să le pot transporta în siguranță și să am acces la ele imediat, fără să îmi îngreuneze prea mult rucsacul. E de ajuns că am mai mereu un caiet și un penar mic, care oricum atârnă.
Am întâlnit în lumea pasionaților de stilouri, pe grupurile din România, un obsedat de stilouri ca și mine, și care, ce să vezi, produce etuiuri. El. Singur. Adică el face designul, caută materiale pe care le importă, caută atelier care să îi execute, dă explicații, desenează alte modele, își face poze, își face site, și peste toate acestea are un scris de mână absolut incredibil de frumos. Mai e și colecționar nu doar de stilouri, dar și de cerneluri și caiete. Cu alte cuvinte, e fără scăpare. 🙂
Dar să revenim la etuiuri. Am găsit la el două modele interesante. Recunosc că am ridicat puțin din sprânceană prima oară când am văzut modelele. Dar acum, dupa mai bine de jumătate de an de utilizare, îi înțeleg conceptul.
Bistrian Iosip, căci așa îl cheamă pe designer, lucrează numai cu piele de calitate din import UK. E extrem de pedant când vine vorba despre detalii, nu are mila pentru erori, vrea doar calitate premium la produsele lui. Și lucrează de ceva vreme să rafineze aceste aspecte și a și reușit cu cele câteva modele de etuiuri. Mie mi-a povestit despre piei și mătasea de cusut, culori, tehnici de tăiere, ștanțare, de vopsire și sigilare a muchiilor, etc. E drept că m-a prins cu subiectul, mai ales că am copilărit și crescut printre bucați și obiecte din piele naturală, că asta lucrau bunicii mei acasă.
“The Emperor”, un model de etui pe care îl folosesc este de tip kimono, îmbracă total stilourile, le înfășoară în siguranță și le protejează bine. În plus, deși prima oară mi se părea că am de făcut multe mișcări ca să îl folosesc, acum văd asta ca pe un ritual. De obicei transport în modelul asta de etuiuri piesele mele grele, atât la propriu cât și la figurat. Încap modele masive de stilouri, omul a calculat de multe ori până a ajuns la formula aceasta. Deci pe acesta vi-l recomand când vreți să transportați stilourile și să nu aveți emoții că se zgârie vreun milimetru de capac.
Se închide acoperind aproape total cu piele corpul etuiului, și se strânge la mijloc cu un snur lung, ca să îi dea forma aceea specifică de uniformă de samurai. Și efectul este foarte bine gândit, mai ales când prezinți cuiva stilourile, că îl ții puțin în suspans până scoți piesa de resistență.
Modelul acesta, The Emperor, îl găsiți direct la el pe site, la linkul de mai jos. Dar mai scotociți printre produsele lui, că are și alte variante de culori. Al meu, de exemplu, e roșu, că am avut comandă specială 😜
Al doilea model pe care îl folosesc, “Commando”, este pentru uzul mai rapid, și mai la îndemână. Este un etui cu două locașuri, care însă se transformă în unul cu 3. Magie!
Am la vedere capacele și agățătorile stilourilor, pot să aleg imediat pe cel cu care vreau sa scriu și îl extrag rapid din etui. E foarte practic, e solid construit, eu țin niște “japoneze” fine în el și nu am emoții că ar păți ceva.
În plus, chiar arată interesant în formula cu 3 stilouri, sigur-sigur veți avea curioși care vă vor întreba nu neapărat ce este acela, ci mai ales ce faceți cu 3 (trei!) stilouri deodată 😂 Iar această întrebare este foarte bună pentru a deschide o conversație în care să îi copleșiți cu pasiunea voastră pentru stilouri, scris, cerneluri, caiete, etc.
Modelul Commando se găsește pe site-ul mightandwit și se poate comanda direct. La fel, aveți variante de culori, și iar mă laud că modelul meu e roșu 😜
Modelele de mai sus, așa cum ziceam, sunt pline de stilouri de peste jumătate de an, dacă nu și mai bine. Au trecut niște teste, au stat prin rucsac, au fost burdușite cu instrumente de scris mari, au supraviețuit pe masa și în geanta caligrafului (pe unde mai traversează și pisicile din dotare) și pot spune că arată ca în prima zi 🙂 Voi să le utilizați și mai abitir ca mine, ca să capete patina aceea de piele veche, atât de atrăgătoare, pentru că nu degeaba pielea aceea premium vine tocmai din UK si costă o căruță de bani!
După toată aventura cu etuiurile, Bistrian s-a apucat să producă și coperte din piele pentru agende. Dar aceasta este o altă poveste…
Așadar, în concluzie, atât mai zic: Bistrian Iosip știe ce face, o să îți explice și ție cu lux de amănunte și pasional despre produsele lui, dacă vrei să îl cunoști (eu l-aș ruga, în locul tău, și să scrie ceva de mână, ca să te minunezi de două ori 😉). E un tânăr compatriot care vrea să răzbească prin calitate – ce misiune grea și-a ales – și eu îi țin pumnii, iar pe voi vă îndemn să îi achiziționați produsele. Omul chiar a muncit luni bune și a investit enorm în pasiunea lui. Merită să îi sprijinim afacerea cu produse 100% românești să crească!