Când vine vorba despre scris frumos, nu ne putem imagina vreo discuție în care să nu apară întrebarea: “dar cu ce ai scris aici?”. Sau să credem că nu există curiozitatea despre ce instrumente purtăm la noi aruncate în geantă în fiecare zi.
Așa că m-am hotărât să vă arăt trusa mea de scris, pe care o am cam 95% din timp în rucsac. Ca să fie completă, am nevoie de un caiet (de multe ori cu foi volante adăugate), instrumentele de scris și un penar care să țină la tăvăleală.
Încep cu caietul. Prefer să fie unul cu coperta flexibilă, ca să nu adauge prea multă greutate. Ideal pana in 100 de file, si cu ghidaje sau hârtia destul de subțire cât să pot vedea prin ea o hârtie liniată pentru scris. Tot ideal, hârtia suportă scrierea pe ambele fețe, fără să lase cerenala să treacă prin ea. Acum folosesc un caiet Lamy, liniatura duala mate-dictando, cu patrățele la 4mm (față de ce știm de prin caietele de mate cu liniatura la 5mm). Foule rezistă binișor, dar nu la toate cernelurile și stilourile, se poate vedea în imagine ca e mai dificil să scrii pe ambele fețe. Dar pentru cât am eu nevoie să exemplific, caiețelul acesta e bun de tăvăleală.
Penarul are avantajul că se poate atașa la caiet cu o bandă elastică, așa că nu doar că le găsesc tapid pe ambele, dar dacă mai bag cateva foi în plus în caiet, am siguranța că nu se împrăștie în rucsac și rămân și neșifonate. Am ales un penar textil de la Faber-Castell, pentru ca e gri (o culoare pentru care fac de ceva vreme o pasiune la accesorii de tot felul) și pentru că e flexibil, foarte ușor și totuși destul de încăpător pentru strictul necesar.
Bun, și acum trecem la instrumentele de scris. Încep cu stiloul pentru caligrafie. Am ales Kaweco ALSport. De când i-am montat penița lată de 2.3 mm – din cele 7 variante diaponibile pentru acest model de stilou de aluminiu – este preferatul meu pentru demonstrații de caligrafie. Este alimentat cu cerneală roșie Kaweco, și are un convertor piston. I-am ales și etuiul la culoare, tot Kaweco, piele roșie.
Pentru scris cursiv mi-a plăcut Scrikss Classic 419, stilou cu piston și peniță care scrie foarte rezonabil. Am o postare dedicată acestui stilou aici: http://pendistrict.com/2019/12/03/scrikss-classic-419/. E alimentat cu cerneala Diamine albastră de obicei.
Creioanele mecanice sunt metalice. Asta a fost o condiție, să aibă greutate pentru balans, să fie subțiri, să aibă vârful metalic retractil. Am găsit perechea de la Scrikss Graph-X, modelul de 0.5 mm roșu și cel cu mină de 2 mm argintiu. Îmi place mult secțiunea texturată pentru că dă aderență. Greutatea este distribuitaă corect și se simt bine în mână la scris. Am optat pentru mine ceva mai moi, respectiv 2B de la Tombow și Rotring.
Eu am în vizor înca un set de creioane metalice roșii, de la un brand de renume pe care îl aștept să își lanseze oficial noua colecție (pam-pam!) ca să pot să îmi actualizez componența penarului. Când va fi momentul, fiți siguri că fac o postare. Până atunci… suspans! 😉
Creionul de scris este un Koh-I-Noor pentru că l-am găsit în varianta hexagonală (o prefer celei cu secțiune teiunghiulară), pentru că are gumă de șters atașată (e bună la Rebus 😉) și că era roșu (o altă preferință de culoare pe care am reactivat-o de ceva vreme). Partea mai puțin plăcută este că nu îi știu tăria creionului, nu găsesc nicăieri specificat. Așa că uneori folosesc în schimb opțiunea de creion mecanic de la Tombow, cu gumă de șters versiunea maxi, retractilă prin înșurubare, cu varf protejat și cu posibilitatea de înaintare a minei prin simpla scuturare a creionului în lungul axului. Adică e smecher. Iar ca să nu se întâmple necazuri și să înainteze mina fără să vrei, clipul blochează mișcarea dacă îl apeși în sus. Mina aleasă este 2B tot de la Mono Tombow.
Și la final, guma de șters, din categoria celor profesioniste, de la Mono Tombow. Are două secțiuni, cea pentru creion, gumă albă, și cea pentru stilou/pix/roller, mai dură și rugoasă, cu particule de nisip. Am testat ambele părți, iar cea pentru tuș și cerneală chiar m-a scos dintr-un mic necaz cu o literă greșită pe o lucrare, unde am putut corecta fără să rămână urme. La secțiunea pentru creion îmi place că e o radieră compactă, precisă, pot șterge ușor linii mai delicate, pot ocoli zonele sensibile scrise. Iar forma e lunguiață și plată, la fix ca să intre în penarul textil.
Voi ce aveți în rucsac pentru scris sau chiar desenat?
Important: dacă doriți să achiziționați produsele Scrikss, Rotring sau Tombow, dați-mi de știre! Comenzile se primesc pe mail la pendistrict@gmail.com. Livrare prin curier.