Primul, cel mai frumos, cel mai bun, cel mai cumpărat, cel mai rezistent, cel mai scump, si tot așa. Competiția între mărcile producătoare de stilouri ne-a adus în fața unei varietăți uneori copleșitoare de modele, culori, forme, dimensiuni, tipuri de peniță, materiale, toate acestea aruncate în joc pentru a încânta pe cel care scrie, pentru a-l face fidel unei mărci, pentru a-i completa personalitatea.
Cu toate acestea, după aproape 2 secole de la invenția stiloului în forma cât mai apropiată de ceea ce folosim astăzi, anumite nume și mărci trezesc instantaneu respectul utilizatorilor și dorința de a poseda măcar un exemplar al lor, indiferent care sunt preferințele curente și modelele cu care aceștia scriu în mod frecvent.
Se spune că în Europa, “ora exactă” în materie de branduri de instrumente de scris o poți afla pe rafturile magazinului Harrods din Londra. Cei care ajung să fie listați între furnizori au un cuvânt de spus în piață. Sunt doar 9 branduri în oferta lor, și se suprapun destul de fidel peste un top nescris cu cele mai valoroase mărci de stilouri de pe piața europeană: Cartier, Montblanc, Montegrappa, Caran d’Ache, Graf von Faber Castell, Waterman, S.T. Dupont, Parker, Cross.
Cele mai scumpe stilouri vândute vreodată le aparțin lor:
Montegrappa cu brandul sau Tibaldi, din Florența, cu recordul absolut de până acum de 8 milioane de dolari obținuți la o licitație din Shanghai în 2010 de la un cumpărător anonim. Stiloul Fulgor Nocturnus, cu 945 de diamante negre și câteva zeci de rubine bătute în ruteniu placat cu aur de 18 carate este unicul exemplar și respectă cu strictețe divina proporție a lui Phi.
imagine via alux.com
Montblanc, producător german, cu al său Boheme Royal vândut cu 1,5 milioane dolari. Stiloul proiectat de Montblanc are corpul de aur de 18 carate, în care sunt încrustate 1500 de diamante îbtr-un model specific Bohemiei. Ca o specificitate a acetui stilou este penița retractilă.
imagine via alux.com
Din nou Montblanc, cu stiloul dedicat matematicianului, astronomului și astrologului Johannes Kepler. Această ediție High Artistry Stella Nova limitată la un singur exemplar are nu mai puțin de 5294 de safire dispuse precum stelele din Calea Lactee și 570 de diamante. La construcția acestui stilou, Montblanc a făcut echipă cu Porzellan Manufaktur Nymphenburg.
imagine via https://registrye.com
Aurora ocupă deocamdată locul 4 în seria stilourilor cu valoare mai mare de 1 milion de dolari cu stiloul său ediție unică anuală Aurora Diamante, care, așa cum îi spune și numele, își exhibă cele peste 2000 de diamante încrustate pe tot corpul stiloului. Prețul său este de 1,5 milioane de dolari.
imagine via http://jobnichepk.com
Caran d’Ache completează top 5 cu un stilou ediție unică de 1 milion de dolari, rămânând în aceeași notă a opulenței cu modelul său 1010 Diamonds. Stiloul e construit cu influențe din lumea ceasornicăriei și bijuteriei elvețiene de lux.
imagine via moneyinc.com
Stilourile de lux au trecut mereu linia de demarcație între un obiect util și unul de valoare, designul lor beneficiind de aceeași atenție ca orice bijuterie. Nu este de mirare că multe case de bijuterii de lux au adăugat în portofoliul lor și producția de stilouri. Până la urmă este vorba tot despre eleganță, precizie, materiale prețioase, toate acestea gândite pentru clienți pentru care statutul, imaginea, eticheta și numele contează în egală măsură. Este greu de spus dacă astfel de stilouri chiar sunt făcute pentru a scrie cu ele, sau doar pentru a fi știute în colecție, ca o investiție într-o lucrare de artă. Și cele mai multe exact așa arată.
De exemplu casele de bijuterii precum Cartier sau nanufacturierii de produse de lux ca S.T. Dupont produc stilouri cu modele alambicate și cele mai rafinate materiale, instrumente de sute de mii de euro, ce pot trece drept bijuterii bizare a căror utilitate ar putea fi limitată doar la a fi frumoase. Faptul că scriu reprezintă un bonus.
imagine via instagram.com
Și în România există admiratori loiali ai anumitor branduri care au făcut aici istorie. Câteva nume se regăsesc imediat între preferințele noastre, prea puține însă în comparație cu oferta generoasă de modele de pe piața internațională. Cel mai probabil, Montblanc tronează ca suveran al alegerilor locale, dat fiind renumele său incontestabil care îi asigură aura de “alegerea cu care nu dai niciodată greș”. Despre Parker putem spune că a fost cândva etalon în materie de instrumente de scris zilnic, iar dacă nu era originalul, cu siguranță a fost un model oriental care l-a copiat până la cele mai mici detalii. Stilourile noastre de școală de proveniență chinezească semănau teribil cu legendarul Parker 51. Pelikan este și el în cărți e multă vreme, brand german, deci de încredere. Pentru cunoscători, un brand preferat este Caran d’Ache, epitom al luxului elvețian împreună cu ceasurile, ciocolata si briceagul Victorinox. Waterman, la rândul său asociat cu bunul gust și statutul, a avut mereu un loc în primul eșalon românesc.
Clasamentul european nu epuizează însă mărcile valoroase de stilouri. Știută fiind diferența între grosimile de peniță dictate de caracteristicile alfabetelor – în Europa penițele scriu linii mai groase decât cele japoneze cu aceeași mărime declarată – există un top al stilourilor din Orientul Îndepărtat unde mărci precum Pilot Cu dovizia sa de lux Namiki, Sailor, Platinum sau Tombow își dispută supremația. Stilourile cele mai luxoase sunt ornate în tehnicile tradițional japoneze Urushi si Maki-e, unde straturi succesive de lac sunt depuse pe corpul stiloului și ornamente fine în aur se regăsesc printre straturi. Cu căt lacul se consuma la atingerea posesorului, revelând straturile de dedesubt, cu atât este mai valoros stiloul.
imagine via goods-japan.com
Japonia, împreună cu USA, sunt singurele țari din afara celor Europene care încă produc penițe. La cele două se adaugă Germania, Franța, Marea Britanie, Elveția si Italia.
Și pentru că gusturile în materie de instrumente de scris și țara de origine a stilourilor dictează și alianțele care se fac între marile case producătoare și instituțiile oficiale de stat, sunt câteva mărci care pot fi numite “de casă”. În Europa, Casa Regală Britanică favorizează stilourile Parker, oferind până acum brandului două Garanții Regale pentru serviciile și produsele sale. La Vatican, Casa Papală este aprovizionată cu marca italienească Montegrappa, Iar in USA, Casa Albă folosește stilourile Cross.
Unele stilouri au făcut istorie, despre unele mărci sau modele încă se mai emit dispute dacă ele au fost cele cu care s-au semnat tratate de armistițiu sau de încheiere de razboaie. Cert este că fiecare dintre noi avem propria istorie și ne-am aminti cu mai mare drag dacă ar rămâne consemnată cândva de un stilou.